Hlíva ústřičná M109
Popis
Hlíva ústřičná je jedna z nejznámějších a také nejvíce pěstovaných dřevokazných hub u nás. Její obliba u konzumentů je velká, zejména pro její aroma a blahodárné účinky glukanu pleuranu, který zvyšuje odolnost organismu. Pomáhá proti virózám a zamezuje či zpomaluje růst některých typů zhoubných nádorů. Rovněž snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Hlívu lze pěstovat od jara do podzimu, v místech se stálou teplotou po celý rok. Plodnice vyrůstají střechovitě nad sebou v trsech. Klobouk je v průměru 5-15cm, masitý, světle hnědé, hnědé až hnědošedé barvy. Hlívu sklízíme nejlépe odlamováním celých trsů. Plodnice je dobré skladovat vždy lupeny nahoru. Čerstvá nabízí možnost rozličného využití v různých kuchyňských úpravách.
Výhody:
- Účinky proti civilizačním onemocněním
- Výrazná chuť
- Snižuje cholesterol
Využití:
Protože třeně (lidově nohy) mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek a jsou z hlediska přípravy pokrmů pro jejich větší tuhost nevhodné doporučuje se je usušit a rozemlít na prášek. Ten je potom vhodné používat jako doplněk stravy nebo koření. Hlívu ústřičnou lze pěstovat na kmenech a větvích stromů dubu, habru, olše, buku nebo na pilinách listnatých dřevin, drcené slámě či kukuřičných vřetenech celoročně v interiéru nebo přes zimu a v létě v exteriéru. Podrobný návod na pěstování najdete v příbalovém letáku nebo v článku zde.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.